Het glazen huis, de emotiemaatschappij en datamining zijn 3 communicatietrends van 2015 volgens het trendonderzoek van het CommunicatiePanel. Hoe kan je nu met behulp van een online tool als je MediaFiler beeldbank aansluiten op deze trends?

Wees transparantbeeldbank-communicatietrend-1
De eerste communicatietrend, het ‘glazen huis’ gaat over transparantie van je organisatie. Alles wat je organisatie doet is snel online zichtbaar. Deze trend is voor iedereen wel herkenbaar. Denk maar aan blunders van grote bedrijven of compromitterende foto’s van celebraties die meteen veel gedeeld worden op social media. Het is dus belangrijk om goed op deze trend in te spelen in je communicatie.

Nu kun je met je beeldbank natuurlijk geen blunders voorkomen. Maar de beeldbank kan je wel helpen met transparant en eenduidig communiceren. Bijvoorbeeld door het online beschikbaar stellen van je huisstijlbestanden zoals logo’s en de meest recente portretfoto’s van je bestuursleden via je beeldbank. Wanneer deze assets snel en eenvoudig voor derden als download beschikbaar stelt, dan ben je zeker van het gebruik van de meest actuele beeldmerken van jouw organisatie. Ook persberichten kun je ook aanbieden via je beeldbank. Uiteraard is het mogelijk om de bestanden op aanvraag beschikbaar te maken via je MediaFiler beeldbank.

beeldbank-communicatietrend-2De emotiemaatschappij
Het is jammer dat nog maar weinig organisaties inzichten uit de psychologie en gedragsbeïnvloeding gebruiken bij het bepalen van de communicatiestrategieën. Mensen handelen en beslissen toch vaak op basis van emoties. Deze trend gaat erover dat we geen rationele wezens zijn.

Als organisatie wil je graag de emoties van je doelgroep aanspreken. De aard van de emotie wordt bepaald door de toon, de boodschap en ontwerpkeuzes die je maakt. Fotografie speelt hierbij natuurlijk een grote rol. Wanneer je foto’s zoekt in je beeldbank ter illustratie voor een communicatie-uiting, dan kijk je welk gevoel een beeld bij je oproept. Een foto kan een bepaalde emotie oproepen. Het kleurgebruik van een afbeelding speelt hierbij vaak een grote rol. Denk bijvoorbeeld aan foto’s in sepia (aardetinten) die direct een gevoel van nostalgie oproepen. Met de beeldbank software van MediaFiler is het mogelijk om foto’s te zoeken op kleur. We vertellen je graag meer!

Datamining: Slim omgaan met grote hoeveelheden data
Big data en datamining gaat over het inzetten van inzichten die je kunt opdoen uit de koppeling van grote hoeveelheden gegevens. Deze communicatietrend is vooral in trek bij marketeers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gepersonaliseerde aanbiedingen voor klanten op basis van bezoekersprofielen.

Om de data die je uit je MediaFiler Digital Asset Management software haalt Big data te noemen is wat overdreven 😉 maar je kunt zeker iets doen met de statistieken uit de beeldbank software. Zo kun je bijvoorbeeld zien welke bestanden het meest populair zijn, welke gebruikers het minst actief zijn en welke zoekwoorden het meest gebruikt worden. Hier kun je vervolgens actie op ondernemen door de meest gebruikte foto even ‘op slot’ te zetten, dan weet je zeker dat niet steeds hetzelfde beeld in alle uitingen staat. Medewerkers die heel weinig gebruik maken van de beeldbank kun je nog eens uitleggen hoe ze het beste met de beeldbank kunnen werken. En zoekwoorden waar gebruikers vaak op zoeken kun je als trefwoord toevoegen aan assets, waardoor gebruikers sneller vinden wat ze zoeken.

Heb je vragen over de mogelijkheden van de statistieken uit de Digital Asset Management software?  We helpen je graag verder.

 

Bron: Trendonderzoek van het CommunicatiePanel (pdf)
Illustraties: Logo vector designed by Freepik