Wat is Digital Asset Management?

Maak het jezelf makkelijk met online Digital Asset Management software.

Onze digital asset management software maakt het werken met digitale mediabestanden een stuk eenvoudiger. Zo beheer je met de beeldbank software gemakkelijk de foto’s en video’s voor de corporate website. Daarnaast staan voortaan alle digitale mediabestanden op één centrale plaats. Tot slot maakt een mediabank het mogelijk om alle mediabestanden op een veilige én eenvoudige manier te delen met collega’s en klanten.

Beheren, zoeken, vinden en delen van al je mediabestanden gaat voortaan in een handomdraai!

Centraal

Bewaar foto’s en media van je organisatie op één centrale plaats; zo kan iedereen snel vinden wat hij zoekt.

Beheren

Stel de juiste toegangsrechten in, beheer woordenlijsten, copyright en monitor het gebruik van je media.

Efficiënt

Voorkom fouten en werk sneller door het automatiseren van herhalende en tijdrovende taken.

Delen

Deel media veilig met collega’s en klanten. Koppel met social media en diverse applicaties.

Starten met je Digital Asset Management oplossing.

Ga je aan de slag gaat met het beheren van bestanden in een online beeldbank? Dan is het belangrijk om een aantal zaken goed in kaart te brengen en in te richten. We geven je graag een overzicht van de belangrijkste aspecten waarmee je rekening moet houden.

Het team van MediaFiler heeft al jarenlang ervaring in het opzetten van online beeldbank software bij uiteenlopende organisaties en we delen onze expertise graag met je. Heb je vragen neem dan contact met ons op.

Maak een inventarisatie: welke digitale mediabestanden heb je al?

Maak een overzicht van de bestanden en bestandstypes die je hebt en van de bestanden die je in de toekomst wilt gaan beheren met de online beeldbank. Denk hierbij aan foto’s, video’s, documenten, persberichten, PDF’s, audiobestanden, illustraties, Photoshop- of InDesign-bestanden, etc.

Inventariseer waar en door wie al deze bestanden nu zijn opgeslagen binnen de organisatie. Wanneer je ook in kaart kunt brengen hoe groot deze bestanden samen zijn kun je gaan inschatten hoeveel opslagruimte er nodig is om deze mediabestanden te gaan beheren in een beeldbank.

MediaFiler’s digital asset management systeem ondersteunt alle verschillende bestandstypes. De opslagruimte is schaalbaar, zo kun je in de toekomst probleemloos de beeldbank blijven gebruiken.

Gebruikers en toegang tot de mediabank.

We onderscheiden twee typen gebruikers; gebruikers die media plaatsen in de mediabank en gebruikers die bestanden bekijken en downloaden. Maak een overzicht van de gebruikers die toegang krijgen tot de mediabank; medewerkers, klanten, ontwerpers en pers. Wil je dat de mediabank via internet bereikbaar is, of alleen via het bedrijfsnetwerk? Wie gaat de mediabank beheren? Beslis welk materiaal je wilt uploaden en of externe fotografen en leveranciers direct toegang krijgen tot de beeldbank.

Met de Digital Asset Management software van MediaFiler kun je alle rechten en rollen voor de mediabank zelf beheren.

Rechtenbeheer in de mediabank.

  • Wie mag bestanden uploaden, wie mag beschrijven en wie mag bestanden verwijderen?
  • Welke bestanden zijn publiekelijk beschikbaar?
  • Zijn er bestanden waarvoor men toestemming moet vragen alvorens deze te mogen downloaden?
  • Zorg dat je mediabank alle soorten gebruikers kan bedienen.
  • Zorg voor een uitgebreid en beveiligd toegangscontrolebeleid voor de mediabank, zodat gebruikers alleen de juiste bestanden kunnen bekijken en downloaden.

Maak een metadata plan.

Digital Asset Management software werkt met metadata voor het identificeren en vinden van bestanden. Metadata is gestructureerde, doorzoekbare, aanvullende informatie over het bestand, zoals het bijschrift, copyright, fotograaf / auteur, categorie of locatie. Sommige metadata worden automatisch door het bestand geleverd, een voorbeeld zijn de EXIF-gegevens van een foto die de camera-instellingen biedt en sommige camera's geven zelfs de GPS-positie aan van waar de foto gemaakt is. Overweeg welke informatie je wilt toevoegen aan jouw mediabestanden. Zorg ervoor dat de mediabank de internationale standaard IPTC- en XMP-metadata ondersteunt.

Oudere DAM-systemen slaan de metadata op in een database. Wanneer deze beschadigd raakt kan dit leiden tot downtime. De mediabank van MediaFiler slaat metadata op als onderdeel van het bestand, hierdoor zijn de bestanden overdraagbaar. Door deze manier van het opslaan van de metadata zijn de mediabestanden ook leesbaar in andere digitale bibliotheken en kun je indien gewenst in de toekomst eenvoudig wisselen van software zonder de metadata te verliezen.

Wat kost een Digital Asset Management systeem?

In de ideale wereld heeft iedereen zijn eigen mediabank op maat, helemaal volgens zijn eigen eisen en wensen. Maar helaas heb je waarschijnlijk geen onbeperkt budget tot je beschikking, net zoals de meeste organisaties. Het DAM systeem van MediaFiler is schaalbaar. In de basisversie van de software zit alles wat je nodig hebt om te starten met de mediabank.

Vervolgens kan je de mediabank uitbreiden met de functionaliteiten die wenselijk zijn. Bekijk de verschillende Digital Asset Management oplossingen voor professionals in de gezondheidszorg, het onderwijs en marketingcommunicatie en bekijk de verschillende tariefplannen.

Koppel de mediabank aan andere software.

Door de Digital Asset Management software aan andere software te koppelen, kun je sneller en efficiënter werken. Denk bijvoorbeeld aan een koppeling met je Active Directory, zodat je via Single Sign On kunt inloggen op de mediabank. Of maak een koppeling met een GIS (Geografisch Informatiesysteem) zodat je kaarten kunt verrijken met foto's uit je mediabank.

Werk je met CMS-, Adobe- of Microsoft-software? De Digital Asset Management software van MediaFiler biedt plug-ins om te koppelen zodat je moeiteloos samenwerkt met de mediabank. Lees meer over Integraties.

Apple en Android apps

Werk je op thuis of op een andere locatie? Ook dan kun je rechtstreeks verbinding met de mediabank van MediaFiler. Via de apps van MediaFiler heb je mobiel toegang tot je beeldbank en kun je bestanden downloaden en bladeren onderweg met mobiele apparaten zoals smartphones, tablets of iPads.

Wil je meer weten over de apps van MediaFiler? Neem contact met ons op.

Hosting van de mediabank.

Maak de keuze hoe je de mediabank wilt hosten. De meeste klanten kiezen voor een service van de softwareleverancier (Software as a Service). Een andere optie is dat je de software op de eigen bedrijfsservers installeert.

Hosting

Een gehoste mediabank is overal online toegankelijk via je browser. De kosten voor een gehoste beeldbank zijn vaak veel lager en je hebt altijd de zekerheid dat je de nieuwste versie van de software hebt. Daarnaast is de software gecontroleerd en in beheer bij experts die de software begrijpen. Bovendien heb je geen eigen IT-afdeling nodig om de software te beheren. Meer dan 80% van onze klanten kiezen voor een gehoste mediabank. MediaFiler zorgt voor de beveiliging en ook voor back-ups.

Lokale hosting van de mediabank.

Als je kiest voor een lokale installatie van de software, heb je de volledige controle over je Digital Asset Management systeem, updates, toegangscontrole en beveiliging. Met een lokale installatie ben je niet afhankelijk van een internetverbinding om toegang te krijgen tot de mediabank.

Voordelen van hosting door MediaFiler

  • Veilig en vertrouwd datacenter
  • Support van de ontwikkelaars zelf
  • Software as a Service
  • Kostenbesparend
  • Privé opslag en toegang
  • Snelle verbindingen
  • Snel aan de slag
  • MediaFiler is groen

Laat de mediabank het werk doen voor jou.

Met een mediabank kun je veel meer dan alleen je mediabestanden beheren. Zo kan de software kan bepaalde taken van je overnemen door ze in een workflow te automatiseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het toevoegen van metadata of een watermerk aan meerdere bestanden tegelijk. Ook kun je de formaten van foto's automatisch verkleinen, bijsnijden of kun je de kleuren aanpassen. Daarnaast is het ook mogelijk om automatisch bestanden te verplaatsen of exporteren of om informatie toe te voegen of te verwijderen tijdens het downloaden.

Door het gebruiken van workflows in de mediabank kun je sneller werken. Workflows voorkomen ook fouten en zorgen voor consistentie. Worksflows kunnen ook voorwaardelijk zijn - als dit, dan dat.

Tip: begin klein.

Begin je voor het eerst met het werken met een mediabank, loop dan niet te hard van stapel. Probeer het project in eerste instantie klein te houden. Dus geen grote projectgroep die gaat brainstormen over de ideale beeldbank waar vervolgens een lange wensenlijst uitkomt. Dit kan leiden tot een zeer uitgebreide en vooral dure mediabank, vol met complexe functionaliteiten die je in de praktijk toch niet veel gebruikt.

Natuurlijk is het goed om medewerkers te betrekken bij het project en zo draagvlak te creëren voor het Digital Asset Management systeem. Maar de belangrijkste punten voor het eerste gebruik van een mediabank zijn meestal gebruiksgemak en weergavesnelheid. Veel van de overige functies gebruik je zelden. Het is dus raadzaam om klein te beginnen. Als je meer ervaring hebt in het werken met de mediabank kun je altijd verder uitbreiden wanneer dat nodig is.

Kies dus een beeldbank die schaalbaar is en alles biedt wat je nu nodig hebt, maar waarmee je in de toekomst kunt opschalen naar meer functies, opslag en gebruikers. Neem gerust contact met ons op met al jouw vragen over een Digital Asset Management systeem.

Klanten die met ons Digital Asset Management systeem werken.

Kant-en-klare mediabanken