De Britse Vereniging van Fire Investigators (UK-AFI) presenteerden hun fotografische 2015 awards op hun jaarlijkse Training Conference, gehouden in Londen.

Dit is een fotowedstrijd als geen ander. Geen enkele foto is speciaal gemaakt voor toegang tot de wedstrijd. Alle foto’s zijn gemaakt tijdens actieve dienst; om te documenteren, te ontdekken of de oorzaak van een brand openbaar te maken.

Deze forensische fotografen moeten worden overgehaald in januari van elk jaar door de massa foto’s te spitten die ze in de afgelopen 12 maanden hebben gemaakt en om een selectie in te dienen.

Er zijn prijzen – maar de grootste prijs is de meerwaarde die deze foto’s hebben voor onderzoek en training. Alle fotografen worden dan ook hartelijk bedankt voor hun inzendingen.

Het nieuws wordt wijd en zijd verspreid met als resultaat meer inzendingen dan ooit voor de wedstrijd. Er zijn drie categorieën. Scene Fire, Close-up / Forensic en onderzoeker op het werk, met één het winnen van de Best Overall.

Op de competitie van dit jaar, UK-AFI Voorzitter Nick Carey, die ook een rechter voor de wedstrijd was, zei: “Een grote ‘dank je wel’ gaat naar Richard Smart van AGX Holdings Ltd en Jonathan Maisey van Calumet voor het leveren van de prijzen. Dank gaat ook uit naar MediaFiler voor het opzetten van ons online systeem voor het indienen, die naadloos werkte!

Alastair McDavid, Regional Director van MediaFiler zei: “The Fire Investigators zijn uitstekend forensisch fotografen; hun fotografie speelt een cruciale rol in de ontdekking en identificatieproces. Je krijgt om de beste foto’s te zien uit heel het Verenigd Koninkrijk, die helpt de UK-AFI opbouwen van een formidabele bron van materiaal dat kan worden gebruikt voor de opleiding. Ik ben blij dat MediaFiler zowel beheert de wedstrijd, maar ook de daaruit voortvloeiende media-archief. ”

Alan Bell, winnaar Close-up / Forensische zei over zijn foto: “Deze overblijfselen zijn van een uitbreiding reel gevonden in het gebied van herkomst op een grote binnenlandse brand die resulteerde in het verlies van het gebouw en een aantal oldtimers. Het vuur betrokken acetyleenflessen en was een uitdagende scene te interpreteren. Echter, CCTV footage geholpen bij het identificeren van het gebied van herkomst en de overblijfselen van deze molen werd ontdekt na een zorgvuldige opgraving. ”

Jason Masterman, winnaar, onderzoeker op het werk zei: “Een van de vijf Fire Onderzoekers graven op de plaats van een grote brand in een Boatyard gebouw. De drie verdiepingen tellende gebouw werd verwoest en zo de zware taak te onderzoeken, waardoor en graven begonnen. Dit beeld van FI Paul McGrath uit Jersey Fire & Rescue portretteert de omringende verwoesting en de komende taak. ”

Tuomas Pavia – Overall Winner, Fire Safety Officer, de Finse Fire and Rescue Dienst zei van zijn foto, “Deze twee brandweermannen enquête van de overblijfselen van een gebouw na een vermoedelijke brandstichting aanval.”

Het VK-AFI heeft meer dan 950 leden, met vertegenwoordigers uit het vuur service, verzekeringssector, rechtshandhaving, forensische wetenschappers, private brand onderzoekers vuur onderzoek aanbieders van opleidingen en de forensische wetenschap academische instellingen. UK-AFI is een hoofdstuk van de International Association of Brandstichting onderzoekers.